آموزش فارکساخبار فارکس

تفاوت فارکس با بازار بورس و دیگر بازارهای مالی

امروزه افراد زیادی را می توان یافت که در بازارهای مالی مختلف همچون فارکس، ارزهای دیجیتال و یا بورس مشغول به فعالیت هستند. طبیعتا هر کدام از این افراد، دلایل خاص خود را جهت فعالیت در بازار مربوطه، دارند. اما از آنجایی که در میان بازارهای نامبرده، بازار فارکس بین معامله گران دارای محبوبیت بیشتری می باشد، همیشه این سوال مطرح می گردد که تفاوت بازار بورس جهانی فارکس با سایر بازارها در چیست؟

برای پاسخ گویی دقیق تر و بهتر به سوال فوق، بایستی کمی جزئی تر و یا موشکافانه تر به مسئله نگاه کنیم و در واقع به بررسی تفاوت بازار فارکس و بازار ارز دیجیتال و سپس تفاوت بازار فارکس و بورس بپردازیم. از همین جهت در این مقاله قصد داریم تا به بررسی موضوعات مطرح شده پرداخته و در نهایت پس از بررسی تفاوت بازار بورس جهانی فارکس با سایر بازارها، به برخی از مزایای بازار فارکس اشاره کنیم.

اما پیش از هر چیزی اجازه دهید ابتدا کمی بیشتر به بازار فارکس بپردازیم و پس از کسب آشنایی بیشتر با این بازار، به سوالات فوق پاسخ دهیم. پس از شما دعوت می کنیم تا پایان این مقاله، ما را همراهی نمایید.

پیشنهاد مطالعه: مقایسه بهترین کارگزاری های بورس

بازار فارکس چیست؟

فارکس (Forex) که بر گرفته از عبارت Foreign exchange market می باشد را می توان به عنوان بزرگترین بازار مالی دنیا با حجم معاملات روزانه حدود ۶.۶ تریلیون دلار در نظر گرفت. در نتیجه خود این موضوع به تنهایی یکی از مهمترین تفاوت های بازار بورس جهانی فارکس با سایر بازارها می باشد. همچنین همان طور که از نام این بازار پیداست، معاملات صورت گرفته در آن بر اساس مبادلات ارزی می باشد.

یعنی به عبارت دیگر روند معاملات در این بازار بدین گونه ست که شما یک ارز را می فروشید تا معادل ارزش آن، ارز دیگری را دریافت نمایید. پس در واقع اساس معاملات این بازار بر پایه جفت ارزها می باشد. از همین سو می توان گفت که ارزهای کشورهای مختلف، تشکیل دهنده پایه های معاملاتی ما خواهند بود.

حال در این میان برخی جفت ارزها دارای محبوبیت بیشتری بوده و طبیعتا به میزان بیشتری مورد معامله قرار می گیرند (حجم معاملات بیشتری دارند) و در مقابل، برخی جفت ارزها نیز کمتر از بقیه معامله می شوند. که به طور مثال می توان به جفت ارز EURUSD اشاره کرد که دارای محبوبیت زیادی میان معامله گران این بازار می باشد.

نکته قابل توجه در اینجا دانستن مفهوم معاملات انجام شده بر روی جفت ارزها می باشد. به طور مثال همانطور که قبلا نیز اشاره شد، با خرید EURUSD در واقع در حال خرید یورو و فروش دلار می باشیم. همچنین بالعکس، هنگام فروش این جفت ارز، در واقع در حال خرید دلار و فروش یورو هستیم. پس قابلیت دو سویه بودن بازار را نیز می توان به عنوان تفاوت بازار بورس جهانی فارکس با سایر بازارها در نظر گرفت.

پیشنهاد مطالعه: مقایسه بازارهای مالی ایران با بازارهای مالی خارجی

و اما مفاهیم زیاد دیگری در رابطه با بازار فارکس وجود دارد که بیان تمام آن ها در این مقاله از حوصله بحث خارج است. از همین جهت به منظور کسب آشنایی بیشتر با بازار فارکس، مطالعه مقالات زیر توصیه می گردد:

حال که کمی با بازار فارکس آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده تا به بررسی تفاوت بازار بورس جهانی فارکس با سایر بازارها بپردازیم. مطابق با آنچه گفته شد، در ابتدا قصد داریم به بررسی تفاوت فارکس و ارز دیجیتال پرداخته و سپس تفاوت بازار فارکس و بورس را مورد بررسی قرار دهیم.

مشاهده بیشتر: آموزش فارکس

تفاوت فارکس و ارز دیجیتال 

بازار ارزهای دیجیتال یا Cryptocurrencies یکی دیگر از بازارهایی ست که امروزه معامله گران زیادی را به خود جذب نموده است. تازگی و تنوع معاملاتی بالای این بازار را می توان یکی از دلایل اصلی جذب معامله گران به آن بر شمرد.

روند معاملاتی در این بازار تقریبا مشابه بازار فارکس بوده چرا که در هر دو بازار جفت ارزها در مقابل یکدیگر قرار گرفته و داد و ستد می شوند. حال با این تفاوت که در بازار فارکس، ارزهای رایج و متداول کشورها همچون یورو و دلار در کنار یکدیگر قرار گرفته و معامله شده در حالی که در این بازار، ارزهای دیجیتال همچون بیت کوین و اتریوم در مقابل هم قرار می گیرند.

لذا یکی از موارد تفاوت فارکس و ارز دیجیتال را می توان بر اساس پایه های معاملاتی در نظر گرفت. همچنین همانطور که قبلا هم اشاره شد، حجم معاملاتی دو بازار را نیز می توان یکی دیگر موارد تفاوت فارکس و ارز دیجیتال دانست.

در بازار ارزهای دیجیتال نیز، همانند بازار فارکس برخی ارزها محبوب تر بوده و حجم معاملاتی بیشتری را نسبت به سایر ارزها، به خود اختصاص می دهند. به طور مثال در بازار ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی، دو ارز دیجیتال بیت کوین و اتریوم دارای محبوبیت بیشتری هستند و لذا حجم معاملاتی زیادی را به خود اختصاص می دهند.

اما نکته مهم دیگری که در بررسی تفاوت فارکس و ارز دیجیتال بایستی بدان توجه داشته باشیم، بررسی میزان نوسان دو بازار می باشد. به طور کلی می توان گفت که نوسانات بازار فارکس عمدتا بسیار کمتر از بازار کریپتو کارنسی یا ارزهای دیجیتال می باشد. از همین جهت، معمولا در بازار فارکس، نوسان جفت ارزها در روز کمتر از یک درصد بوده و شاید در برخی مواقع خاص نیز به میزان یک تا نهایت دو درصد برسد.

اما این در حالیست که در بازار ارزهای دیجیتال شاید مشاهده نوسان حدود ۱۰ درصد در روز هم امری نسبتا عادی محسوب گردد. علاوه بر این نیز همانطور که قبلا اشاره شد، تنوع معاملاتی بالا، برای بازار کریپتو را می توان به عنوان تفاوت فارکس و ارز دیجیتال در نظر گرفت. معمولا ارزهای معاملاتی در بازار فارکس، نسبت به بازار ارزهای دیجیتال بسیار محدودتر می باشند.

همچنین آیتم دیگری که البته می توان به عنوان شباهت این دو بازار محسوب گردد بحث غیرمتمرکز یا Decentralized بودن دو بازار است که در هر دو بازار معاملات به صورت غیر متمرکز انجام می گردد. در حالی که این امر خود به می تواند به عنوان تفاوت بازار فارکس و بورس محسوب گردد که در ادامه قصد داریم بدان بپردازیم.

** چنانچه علاقه مند هستید در مورد تفاوت فارکس و ارز دیجیتال بیشتر بدانید، مطالعه مقاله بازار فارکس بهتر است یا بازار ارز دیجیتال؟ را به شما توصیه می کنیم.

تفاوت بازار فارکس و بورس

یکی دیگر از بازارهایی که معامله گران زیادی را به خود اختصاص داده است بازار بورس می باشد. طبیعتا این بازار نیز همانند سایر بازارها دارای نقاط مثبت و منفی می باشد که در ادامه قصد داریم به بررسی تفاوت بازار فارکس و بورس بپردازیم.

 در گام اول مقایسه این دو بازار، بایستی حجم معاملاتی را به عنوان اساسی ترین تفاوت بازار فارکس و بورس در نظر گرفت. به عبارت دیگر می توان گفت حجم معاملاتی دو بازار اصلا قابل مقایسه با یکدیگر نبوده و بازار فارکس حجم معاملاتی بسیار بیشتری دارد.

مورد دیگر این مقایسه مربوط به نحوه انجام معاملات در دو بازار می باشد. به بیانی دیگر، همانطور که گفته شد، بازار فارکس یک بازار دو سویه بوده یعنی هم معاملات خرید امکان پذیر است و هم معاملات فروش در حالی که در بازار بورس ایران، صرفا می توان از خرید یک سهم سود برد. پس با این وجود، دیگر تفاوت بازار فارکس و بورس، در نحوه انجام معاملات می باشد.

همچنین همان طور که قبلا اشاره شد، بازار فارکس یک بازار غیر متمرکز می باشد و این در حالیست که بازار بورس به عنوان یک بازار متمرکز شناخته می شود. به عبارت دیگر، در بازار بورس، تمامی معاملات انجام شده در یک واحد مشخص تحت عنوان سازمان بورس در حال انجام می باشد در حالی که در فارکس چنین سیستم واحدی برای معاملات وجود نداشته و از این جهت از آن به عنوان یک بازار غیر متمرکز یاد می کنیم. در نتیجه نوع بازار نیز به عنوان عامل دیگر تفاوت بازار فارکس و بورس در نظر گرفته می شود.

همچنین دیگر تفاوت بازار فارکس و بورس، مربوط به پایه های معاملاتی این دو بازار می باشد. لذا همانطور که قبلا گفته شد، در بازار فارکس مبادلات بر اساس جفت ارزها صورت می گیرد، در حالی که در بازار بورس، معاملات بر اساس سهام شرکت ها انجام می شود.

نکته دیگری که به عنوان تفاوت بازار فارکس و بورس می توان در نظر گرفت، بحث مالکیت است. به عبارت دیگر در بازار سهام، هنگامی که شما سهمی را خریداری می نمایید، در واقع مالک آن سهم خواهید بود. این در حالیست که در بازار فارکس، با انجام معامله خرید بر روی یک جفت ارز، صرفا نوعی مالکیت مجازی برای شما ایجاد شده و در واقع مالک آن مقدار ارز مربوطه جهت معامله، نخواهید بود.

 

ردیف

ویژگی

بازار فارکس

بازار ارز دیجیتال

بازار بورس

1

حجم معاملاتی

بسیار زیاد

نسبتا زیاد

بسیار کمتر از دو بازار دیگر

2

معاملات دو سویه

دارد

دارد

ندارد

3

اهرم یا لوریج

دارد

دارد

ندارد

4

فعالیت ۲۴ ساعته بازار

دارد

دارد

ندارد

5

صف خرید و فروش

ندارد

ندارد

دارد

6

تعیین حد ضرر و سود

دارد

دارد

ندارد

7

میزان نوسان بازار

نسبتا زیاد

بسیار زیاد

محدودیت نوسان روزانه

 

حال که با تفاوت فارکس و ارز دیجیتال و همچنین تفاوت بازار فارکس و بورس آشنا شدید، زمان آن رسیده تا به بررسی مزیت های بازار فارکس نسبت به سایر بازارها بپردازیم.

مزیت‌های فارکس

همانطور که به یاد دارید، گفته شد یکی از تفاوت های مهم فارکس با سایر بازارهای مالی، در حجم معاملات انجام شده می باشد. این امر سبب می گردد تا همیشه برای خرید یا فروش دارایی مورد نظر، عرضه و تقاضا در بازار موجود باشد و لذا از این طریق دیگر همانند بازار بورس، صف های سنگین خرید یا فروش نخواهید داشت. در نتیجه این امر، اردرهای معاملاتی (سفارشات معاملاتی) در سریع ترین زمان ممکن و در لحظه انجام می پذیرد.

همچنین دو سویه بودن بازار فارکس نیز خود به عنوان یک مزیت بسیار مهم محسوب می گردد. این امر بدین معنی است که در هر لحظه و صرفا با تشخیص روند حرکتی قیمت، می توان از رشد و یا ریزش قیمت در بازار سود گرفت. این در حالیست که در بازار بورس صرفا از رشد قیمت سهم می توان دریافت سود نمود.

دسترس پذیری بازار فارکس نیز یکی دیگر از مزایای این بازار محسوب می گردد. به بیان دیگر، این بازار به طور مداوم و ۲۴ ساعته باز بوده و لذا معامله گران در هر ساعتی از شبانه روز، می توانند نسبت به انجام معاملات خود اقدام نمایند. در حالی که در بازارهای بورس، شما صرفا قادر به انجام معامله در زمان های خاصی از روز خواهید بود.

میزان نوسانات کمتر و یا بهتر بگوییم منطقی تر بازار فارکس نسبت به بازاری همچون بازار ارزهای دیجیتال خود می تواند نوعی مزیت محسوب گردد. گرچه ما معتقد هستیم در هر بازار مالی، بایستی قوانین مدیریت سرمایه به درستی رعایت گردد اما طبیعتا بازاری که نوسان های سنگین تری در پی دارد، می تواند در کنار کسب سود بیشتر، میزان ضرر بیشتری هم متوجه سرمایه فرد معامله گر نماید.

** چنانچه با مباحث مدیریت سرمایه آشنایی ندارید، مطالعه مقاله مدیریت سرمایه در فارکس به شما توصیه می گردد.

سخن پایانی

از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید، از شما صمیمانه سپاسگزاریم. در این مقاله که تحت عنوان تفاوت فارکس با دیگر بازارهای مالی به نگارش در آمد، قصد داشتیم به طور صریح و کاربردی به تفاوت بازار بورس جهانی فارکس با سایر بازارهای مالی بپردازیم. در این راستا، با توجه به حجم زیاد مباحث، در برخی موارد، کلی گویی هایی صورت پذیرفت که در ادامه، لینک هایی جهت توضیح اضافات، برای شما عزیزان و علاقه مندان، قرار گرفت.

مشاهده بیشتر: دوره فارکس

همچنین در این مقاله، ابتدا سعی کردیم به بررسی بیشتر بازار فارکس بپردازیم تا ضمن ایجاد آشنایی بیشتر با این بازار، در ادامه بهتر بتوانیم تفاوت ها و یا شباهت های این بازار با سایر بازارهای مالی را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. بنابراین در ادامه به بررسی تفاوت فارکس و ارز دیجیتال پرداختیم و به مواردی همچون میزان حجم معاملاتی و مقدار نوسان دو بازار اشاره گردید.

سپس در ادامه، تفاوت بازار فارکس و بورس مورد بررسی قرار گرفت و به مواردی همچون حجم و دو سویه یا تک سویه بودن بازارها اشاره شد. در نهایت نیز برخی از مهمترین مزایای بازار فارکس از جمله میزان دسترس پذیری بازار (فعالیت ۲۴ ساعته بازار) مورد بحث قرار گرفت.

پیشنهاد مطالعه: ساعت کار بازار بورس، ساعت شروع فارکس

توجه داشته باشید فارغ از این که در کدام بازار مالی قصد فعالیت دارید، اولین و اساسی ترین گام برای موفقیت شما، درک کامل بازار هدف و فراگیری آموزش صحیح تحت نظر مربی می باشد. به یاد داشته باشید بازارهای مالی محیطی برای صحیح و خطا نیستند و لذا هزینه هر اشتباهی، از دارایی شما پرداخت خواهد شد. پس با سرمایه گذاری و شرکت در دوره جامع آموزش فارکس و بورس جهانی، اشتباهات خود را به حداقل رسانده و به صورت مستمر از بازار کسب سود نمایید.

در پایان امیدواریم مطالب بیان شده در این مقاله پاسخ گوی نیاز شما عزیزان و همراهان همیشگی مجموعه آموزش بورس بوده باشد. لطفا نظرات، پیشنهادات و یا تجربیات خود از فعالیت در این بازارها را از طریق فرم زیر با ما به اشتراک بگذارید.

 

لینک اشتراک گذاری : yun.ir/orrq62

علی جلیل‌پور

علی جلیل‌پور هستم دیجیتال مارکتر و مدیر دایرکتوری تولیدکنندگان کالای باکیفیت داخلی و مدیر هایپر کالای آل‌ور‌سنتر که به تولیدکنندگان کمک میکنم با بهره‌مندی از ابزارهای #دیجیتال_مارکتینگ_مبتنی_بر_هوش_مصنوعی به #رتبه_اول_گوگل برسند و از افزایش فروش مستمر لذت ببرند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا